A digital twin technológia és a BIM szerepe az építőiparban és az épülettervezésben

Építészfórum cikk rólunk
2024. március 4. által
Scanpix

Az épületinformációs modellezés (BIM) már évtizedek óta ismert fogalom az építőipari és tervezőcsapatok körében. A 3D modellek a fizikai tér digitális ábrázolásaiként nemcsak az épületek tervezésében, de kivitelezésében is hasznosak tudnak lenni. Az utóbbi években jelent meg a digital twin technológia, mely még gyorsabb és hatékonyabb munkát tesz lehetővé.

Bár alapjaiban hasonlók, de a BIM-modellek és a digital twin technológia között van néhány alapvető különbség. A két egymást kiegészítő technológia segítheti az építészeti, mérnöki és építőipari csapatokat az épület teljes életciklusa során – a tervezéstől a minőségellenőrzésen át az ingatlanüzemeltetésig, sőt, a gyártás területén is kezd utat törni magának. A Matterport a BIM-folyamat és a digital twin technológia integrálásában segít azáltal, hogy átformálja az intelligens épületek világát.
Mi az az épületinformációs modellezés (BIM)?


Az épületinformációs modellezés (BIM) az épületekre vonatkozó információk létrehozásának és kezelésének holisztikus folyamata a tervezéstől kezdve az üzemeltetésig bezárólag. A BIM-folyamat központi eleme az építészeti, a szerkezeti, az építőipari, az infrastrukturális, a gépészeti szakmák által használt 3D modellek használata. A Revit, a Navisworks, az Autodesk és a Tekla eszközeinek 3D modelleit számos iparágban használják különféleképpen, de központi szerepük megkérdőjelezhetetlen az építészeti, mérnöki és építési munkafolyamatokban.


Az olyan eszközök, mint a Revit, méretpontos részleteket hoznak létre, amelyek a projektkoordinátákhoz igazíthatók, hogy az épület teljes életciklusa során központi adatforrást biztosítsanak a projektben résztvevő csapatok számára. Ez nagyban megkönnyítheti a projektmenedzserek feladatait a tervezési fázistól az építési fázison át az üzemeltetésig. A 3D modellező eszközök a 2000-es évek közepe óta léteznek már, de a technológia napról napra fejlődik. A szoftver legújabb verziói már a mesterséges intelligenciát hívják segítségül a modellek létrehozásához, amelyek integrálhatók a dolgok internetének (IoT) eszközeivel is, és így még szélesebb körű alkalmazási lehetőségeket tesznek lehetővé.
Mi az a digital twin technológia?


A digital twinek a valós fizikai részletek virtuális másolatai: a technológia a tér fotorealisztikus, 3D-s feltárását teszi lehetővé. Ez az adatvezérelt folyamat segíti a nyomon követést, a jobb döntések meghozatalát és a hatékonyabb munkafolyamatok kialakítását.


A digital twin számos iparágban, többek között az építőiparban támogatja a digitalizálást, de az intelligens városokhoz is kapcsolódnak, vagy segítségül hívhatók az ellátási lánc problémáinak esetén is. A mesterséges intelligencia és az automatizálás tovább erősíti a technológia fejlettségét, így várhatóan még nagyobb szerephez fog jutni a jövőben.


Mi a különbség a digital twin technológia és a BIM között?


Mind a digital twin, mind a BIM modellek a fizikai terek digitális reprezentációi. A fő különbség a kettő között az, hogy a BIM modelleket egy eszköz tervezésének és kivitelezésének vizualizálására használják, míg a digital twin virtuális interakciót tesz lehetővé az adott eszközzel.
A legfontosabb különbség a két technológia között:


 • A Revithez hasonló szoftverekben létrehozott BIM modellek egy épület tervezését reprezentálják, segítve a kívánt fizikai jellemzők vizualizálását. Önmagukban a BIM modellek nem követik és nem ábrázolják automatikusan az idővel bekövetkező változásokat.
 • A digital twin a fizikai tér fotorealisztikus megjelenítését kínálja virtuálisan, és idővel újra és újra beolvashatók, hogy nyomon követhető legyen a tér változása, valamint a projekt életciklusa.
 • A digital twin kombinálható IoT-érzékelőkkel és más digitális megoldásokkal, ezért olyan vizuális másolatként működnek, amely pontosan reprezentálja a tér fizikai jellemzőit.
 • Egyszerűen fogalmazva, a BIM szoftver az épület tervezésében és kivitelezésében segíthet, míg a digital twin technológia az épület karbantartásában és üzemeltetésében. 


A digital twin és a BIM összekapcsolásának előnyei


A digitális technológia és a 3D tervezőszoftverek önmagukban is hatékony eszközök a fizikai tereket tervező és kezelő csapatok számára. Azonban együttes alkalmazásuk a projekt teljes életciklusát képes lefedni. A digital twin és a BIM modellek integrálása a következőkben tud a segítségünkre lenni: 

 • Lerövidítheti a mérések összegyűjtések és az erőforrások kiosztásának idejét.
 • Gyorsan integrálhatók a digitális szkennelések a vállalat meglévő adatbázisába.
 • Egyetlen központi információforrásból való munkát tesz lehetővé, ami támogatja a hatékonyságot és a csapatok közötti együttműködések összehangolását. 
 • Csökkentheti a helyszínlátogatásokkal járó költségeket és időtartammot.
 • Segíti az épület vizuális megjelenítését nemcsak a tervezési fázisban, hanem a teljes életciklus során.
A BIM és a digital twin összekapcsolása a Matterport segítségével


A tervezői, mérnöki és építőipari csapatoknak szükségük van az épített környezet világos megértésére, amikor nagyobb léptékű projekteken dolgoznak. A két technológia önmagában is hatékony eszközök a fizikai tereket tervező és kezelő csapatok számára, a kettő integrálása azonban lehetőséget teremt a projekt teljes életciklusának menedzselésére. Az intelligens építéshez olyan technológiára van szükség, amely valós idejű reprezentáción alapszik.


A digital twin az a kapocs, amely ezt lehetővé teszi a BIM-projektek során, támogatva ezzel a gyorsabb és hatékonyabb munkavégzést. A digital twinek segíthetnek életre kelteni a statikus BIM-adatokat. A projekt építési fázisában használt 3D-s modellt olyan gyakran lehet újra beolvasni, amilyen gyakran csak szükséges a nyomon követéshez. A digital twin egy fizikai tér fotorealisztikus 3D modellje, mely akár egy telefonnal is elkészíthető, majd szerkeszthető és megosztható a projektben résztvevő csapatokkal.


Néhány példa arra, hogyan segíthet a Matterport a digital twin technológia és a 3D tervezőszoftverek összekapcsolásában: 


 • Integráció az Autodesk BIM 360-mal: A San Francisco-i Swinerton építőipari cég BIM 360 szoftverét kapcsolta össze a Matterport digital twin technológiájával, hogy az ügyfelek virtuálisan végigjárhassák a folyamatban lévő épületeket. A bejárás során az ügyfelek megjelölhették és megjegyzésekkel láthatták el a revizionálandó területeket. Ezek a virtuális túrák javították az együttműködést az ügyféllel és csökkentették az utazási költségeket.
 • A Matterport BIM-fájlokban rejlő erő: A kanadai HH Angus mérnöki cég a Matterport BIM-fájlokat használta arra, hogy egy komplex gépészeti projekt során közös helyet biztosítson az együttműködéshez a csapatának. Egy digitális másolatot használtak a mérésekhez, a kommentálhatósághoz és az előrehaladás prezentálásához. 
 • Matterport 3D modellek az Autodesk Recap és Revit programokban: A londoni székhelyű Arup építésziroda a Matterport BIM-fájlokat a meglévő Revit szoftverükbe integrálta, hogy meggyorsítsa a projektjeik tervezési fázisát. Ez az egyszerű összekapcsolás lehetővé tette számukra, hogy kihagyják a hosszadalmas adatgyűjtési folyamatot, és egy gombnyomással 3D modellt hozzanak létre a rendelkezésre álló információókból.
 • Modellek importálása a Matterportból az AutoCAD-be: A KUOP Designnak szüksége volt egy olyan megoldásra, amellyel könnyen vizualizálhatják összetett építészeti projektjeiket. David Kuoppomaki tulajdonos a digital twineket az AutoCAD-be integrálta, hogy felgyorsítsa a rajzolás folyamatát, emellett a részletes, méretpontos digitális modellekkel csökkentette a helyszíni látogatások számát a projekt vázlatkészítési fázisában.
Forrás: https://epiteszforum.hu/a-digital-twin-technologia-es-a-bim-szerepe-az-epitoiparban-es-az-epulettervezesben